Csúszik a 80 milliárdos GINOP 1.2.1, pedig a KKV szektor ugrásra kész

csepreghy_nandor_ginop-1-2-1-interju_napi_gazdasag
Csepreghy Nándor (forras: portfolio.hu)

Többek között a GINOP 1.2.1 pályázati azonosító alatt tervezett, „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” elnevezésű pályázat is – melynek keretösszege 80 milliárd forint – csúszik. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a Napi Gazdaság számára adott interjújában kifejtette, hogy a pályázati feltételrendszerrel kapcsolatban alakult ki szakmai vita az NGM és a Miniszterelnökség között.

Tisztázni kell az innováció és a létszámnövelés viszonyát

Az NGM által kezelt GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) pályázatában a létszámnövelésre,- illetve tartásra vonatkozó feltétel kapcsán nem értett egyet a Miniszterelnökség, mivel az innováció és modernizáció velejárója a modern technológia bevonása által a hatékonyabb erőforrás kihasználásának a létszámok esetleges csökkentése is a versenyszektor számos területén. Éppen ezért a létszám megtartásával kapcsolatos pályázati elvárások is jelentős erőfeszítésre kényszeríthetik a cégek bizonyos köreit. A GINOP 1.2.1 a hazai KKV-k eszköz- és gépparkjának korszerűsítését támogatja, a Miniszterelnökség pedig nem óhajt létszámnöveléssel kapcsolatos elvárást támasztani a pályázókkal szemben.

Mikorra várható a GINOP 1.2.1?

A GINOP fejlesztési keretében vázoltak szerint KKV-k technológiai fejlesztését célzó pályázatnak 2015 áprilisában kellett volna megjelennie, ám a 272/2014-es kormányhatározat értelmében lehetőség kínálkozott 30 napos késleltetésre, ezért is számított minden érintett a májusi, legkésőbb június elejei megjelenésre.
Csepreghy interjújából kiderül, hogy a pályázat várható kiírása a nyári hónapokban esedékes, a beadás pedig a kiírást követően 30 napra nyílik meg.

Forrás:portfolio.hu