Újratervezik az GINOP pályázatok menterendjét

Karsai Tamás helyettes államtitkár (forrás: eszak.hu)
Karsai Tamás helyettes államtitkár (forrás: eszak.hu)

Idén 900 milliárd Ft keretösszeggel fog megjelenni 70 gazdaságfejlesztési pályázat. A rendelkezésre bocsátandó keretösszeg mértéke olyan nagy, hogy szinte eléri a 2007-2013-közötti, teljes fejlesztési ciklus gazdasági fejlesztésekre szánt keretét. Ám – ahogy sejteni lehetett – szükséges lesz áttervezni a fejlesztési menetrendet.

Miért történik mindez?

Egyrészt: gyorsítanák az EU-s források kifizetését: az 1263/2015-ös kormányhatározattal egységben hamarabb szeretnék meghirdetni az őszi és téli időszakra várt kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokat (ezek támogatási intenzitása várhatóan 60% és 100% között változik kiírásonként). Az öt pályázat együttes keretösszege 161 milliárd Ft, és már 2015 júliusában várható a kiírás.

Másrészt: a KKV-k számára szóló – visszatérítendő forrásokkal kapcsolatos – pályázatok átcsúsznak, 2016-ra. 2015 második felében csak a pénzügyi közvetítők kiválasztásával kapcsolatos kiírás jelenik meg.

Mikor módosul a GINOP pályázatok éves terve?

Karsai Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Napi Gazdaság konferenciáján bejelentette: a GINOP pályázatok fejlesztési keretének márciusban megjelent éves terve módosítás alatt áll. A módosított menetrend 2015. június 30-ig a kormány elé kerül, tehát júliusban már várható az átdolgozott terv kiadása.

Forrás: portfolio.hu