A GINOP 2015 is kiszámíthatóbb és egyszerűbb lesz az új pályázati rendszerben!

Csepreghy Nándor a GINOP 2015 pályázatokról is beszélt
Csepreghy Nándor a GINOP 2015 pályázatokról is beszélt

A GINOP 2015 pályázati keretek lehívásával kapcsolatban is derűlátásnak adott hangot Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár, amikor a 2014-2020-as fejlesztési forrásokról és lehetőségekről beszélt. Mint elmondta, a magyar kormány egy sokkal egyszerűbb, kiszámíthatóbb pályázati rendszer létrehozásával támogatja a forráslehívások megkönnyítését a pályázók számára.

A GINOP-ot is érintő egyszerűsítés várható!

A helyettes államtitkár elmondta, hogy dokumentációs szempontból a GINOP 2015 pályázatok is – az előző, hasonló terjedelmű és volumenű pályázatokkal ellentétben – jóval egyszerűbbé vállnak. A korábbi 600 adatmező felét – főként a nyilvános adatokat – már nem a pályázónak kell kitöltenie, hanem azokat állami adatbázisokból hívják le. A cél, hogy az év végéig mindössze száz tételre csökkentsék a pályázatok adatmennyiségét, amelyek leginkább a megvalósításra váró projektek lényegére, vagyis céljára fókuszálnak.

Búcsú a papíralapú adminisztrációtól!

Csepreghy hangsúlyozta a papíralapú ügyintézés száműzésének fontosságát és a pályázati rendszer digitalizálását, mely egyszerűbb, ugyanakkor sokkal gyorsabb működést biztosít.További könnyítés, hogy a nullás NAV igazolással rendelkező és köztartozásmentes, lezárt üzleti évvel rendelkező vállalkozások biztosítéknyújtási kötelezettségét eltörlik!

Egyszerűsített eljárások 300 MFt beruházási érték alatt!

Ezentúl a 300 millió forintos beruházási érték alatti pályázatok esetében az egyszerűsített eljárásrendet alkalmazzák: aki megfelel a feltételeknek, annak a források rendelkezésre állásáig automatikusan osztanak támogatást, ám, ha a vállalt feltételek teljesítésében hiányosságok jelentkeznek, a kifizetett összeget azonnal vissza is követelhetik.
Azon beruházások esetében, ahol a kiíró és a felhasználó is az állam – pl. egészségügy – nem pályázati, hanem normatív úton történik a források kihelyezése.

Új elszámolási logika várható. Amíg a támogatást felhasználók számára 90%-ban nem folyósították, addig nem kell önerőt befizetniük. A felhasznált összegből megvalósult beruházás fedezetet jelenthet egy olyan hitelhez, mely az önrészt finanszírozza.

Mint azt Csepreghy elmondta, a korábbi ciklussal ellentétben a új időszakban három elkülönülő irányba tagozódnak a lehetőségek, úgy mint:

  1. technológiai fejlesztés – itt a létszám megtartását várják el a pályázótól majd.
  2. vállalkozások versenyképességének növelése
  3. foglalkoztatási célok, hiszen a kormány 2020-ra ötmillióra szeretné növelni a foglalkoztatottak számát, ezt elősegítheti a kisbirtok rendszer támogatása és a helyi turizmus fejlesztése.

Forrás: MTI