A hír, amire mindenki várt: elfogadta a Kormány a GINOP ÉFK módosítását!

Budapest, 2014. június 11. Rákossy Balázs uniós források felhasználásáért felelõs államtitkárjelölt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) bemutatkozó sajtótájékoztatóján az Országház Gobelin termében 2014. június 11-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Rákossy Balázs uniós források felhasználásáért felelős államtitkár (NGM) MTI Fotó: Bruzák Noémi

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai források felhasználásáért felelős államtitkára egy MTI közleményben jelentette be az előrelépést az Éves Fejlesztési Keret módosításával kapcsolatban. Kifejtette, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program kerete a módosítás hatására 74 milliárd forinttal növekedett, így a teljes GINOP keret összértéke már 2700 milliárd forintra rúg.

Intenzív pályázati időszak elé nézünk

Mindent összevetve az év végéig (2015. december 31-ig) a teljes keretösszeg egyharmada – 900 milliárd forint – lesz elérhető a pályázók számára. Az elfogadott, megnövelt keret és az ütemezés alapján elmondható, hogy az őszi és téli időszak alatt pörögnek fel igazán az események a pályázók számára, hisz 30 felhívás jelenik meg, közel 400 milliárd forint értékben.

De miért módosult a GINOP ÉFK?

Az ÉFK módosításának legfőbb oka, hogy a Kormány az előző ciklus tanulságait alapul véve (erről Csepreghy Nándor is nyilatkozott) szeretné minél előbb és gyorsabban kiírni az összes pályázatot a teljes keretre. Az előző ciklusban a kiírások ütemezése ugyan elégséges időt biztosított volna az előző ÉFK kifutására, ám időközben a Kormány átalakította a pályázati menedzsment rendszerét.
Az előző ciklusban az NFÜ (Nemzeti Fejlesztési Ügynökség) kezelte Magyarországon az Uniós Források elköltését; a Kormány viszont még a ciklus zárulása előtt úgy döntött, hogy 2014 január elsejével felszámolja az Ügynökséget, az Irányító Hatóságok (IH-k) munkáját pedig szétosztja a Minisztériumok között, míg a központi koordinációt a Miniszterelnökség látja el. A nem túl szerencsés időzítés és az új rendszer felállítása is időbe került, így egyre csúsztak a kiírások.
A már így is késésben lévő, új pályáztatási és kifizetési rendszer munkáját tovább nehezítette, hogy az Európai Bizottság 2014. áprilisában minden forrás kifizetését befagyasztotta arra hivatkozva, hogy szeretné megvizsgálni az új intézményi rendszert és az Operatív Programokat. Ennek eredményeképp a bizottság által 2014 október végi adatai alapján a 2007-2013-as ciklus 13 db operatív programja közül 9-nél haladta meg a pályázatok hibaaránya az Európai Bizottság által még elfogadható szintet. A GINOP elődjének, a GOP (Gazdaságfejlesztési Operatív Program) támogatásainak felfüggesztését – öt hónap vizsgálódás után – éppen tegnap (2015.09.29.) oldotta fel a Bizottság.
A jelenlegi ÉFK módosításának további oka az is, hogy az uniós szabályozási késedelem miatt idén csak pénzügyi közvetítők kiválasztásával kapcsolatos felhívások tudnak megjelenni, míg a kombinált (hitel+támogatás típusúak) csak 2016-ban.

Miben és hogyan módosult a GINOP ÉFK?

Az előző ciklussal kapcsolatos problémák és csúszások miatt gyorsult a pályázatok kiírásának üteme – igazodva a piaci igényekhez – és a K+F+I típusú felhívások is korábban jelennek meg. Ezek pedig nagyban segítik majd a jövő évi források kifizetésének felpörgetését.
A KKV szektor számára meghatározott pályázati keretet – mely a termelési és kapacitásbővítési tematikájának köszönhetően a kiírást követő pár napban el is fogyott – 34 milliárd forintra emelték. Az ugyancsak a KKV szektor célzó kapacitásbővítő beruházások támogatására kiírt pályázat esetében pedig 20 milliárd forintról 40 milliárdra emelik a keretet. A növekményt elsősorban a Szabad Vállalkozási Zónákból érkező pályázók aknázhatják majd ki.
A módosítás eredményeképp a tervben szereplő felhívások száma 68-ról 52-re csökken, ám az össz keretösszeg 74 milliárd forinttal megnő,  828,04 milliárdról 902,48 milliárd forintra.

Források:
kormany.hu
Nemzetgazdasági Minisztérium / MTI
444.hu
nol.hu
inforadio.hu