Össztűz: 2017 június végéig kiírják az új ciklus összes pályázatát

2007-2013 tanulsága: gyorsabban, hatékonyabban, idejében

csepreghy_nandor_allamtitkarCsepreghy Nándor a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára összefoglalta a 2007-2013-as ciklus legfontosabb tanulságait, miszerint ha 2013-ban a Miniszterelnökség nem nyúl bele a rendszerbe, akkor 600-800 milliárd forintnyi támogatási összegtől eshetett volna el az ország és a kedvezményezettek.

Adrenalinfröccs a magyar gazdaságnak

Annak érdekében, hogy ne rohamléptekben, kapkodva történjenek meg a támogatások lehívásai, proaktív módon az új ciklus első felének végéig a Kormány megjelenteti az összes pályázatot. A pályázatok gyorsabb kiírásával több idő maradhat a szakszerű menedzsmentre, arról nem is beszélve, hogy a magyar gazdaság és export számára (lévén, hogy az új ciklus támogatásai zömében ezt a szektort célozzák meg) felszabaduló 12 ezer milliárd forint élénkítő hatással lesz.

Az állam a saját részét is a gazdaságra fordítja

Ahogy már említettük az új pályázati ciklusban a támogatások százalékos megoszlását tekintve 60% kerül a gazdaság élénkítésére, míg a megmaradó 40%-ot az állam használhatja fel. Csepreghy elmondta, hogy a tetemes összeget a Kormány ugyancsak a gazdaság fejlesztésére, felzárkóztatására fordítja majd, pl. az összes megyei jogú városnak lesz autópálya csatlakozása. Az így fejlődő infrastruktúra az ország érhálózataként újra keringésbe hozhatja a lokális gazdaságot, hisz a közlekedési és szállítmányozási akadályok leküzdésével, az új úthálózat által, közelebb kerülnek egymáshoz az eddig elszigetelt régiók.

Forrás: MTI & kamaraonline.hu