GINOP √ČFK 2016 – inf√≥grafik√°ban elemezve

Megjelent a mindenki √°ltal v√°rt 2016-os √Čves Fejleszt√©si Keret a Gazdas√°gi Innov√°ci√≥s Operat√≠v Program p√°ly√°zataihoz. Annak √©rdek√©ben, hogy jobban meg√©rthess√ľk az √ČFK-ba foglaltakat k√©sz√≠tett√ľnk egy inf√≥grafik√°t, mely a Korm√°ny √°ltal k√∂zreadott adatokat vizsg√°lja t√∂bb, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ aspektusb√≥l.

A h√≠r, amire mindenki v√°rt: elfogadta a Korm√°ny a GINOP √ČFK m√≥dos√≠t√°s√°t!

Budapest, 2014. j√ļnius 11. R√°kossy Bal√°zs uni√≥s forr√°sok felhaszn√°l√°s√°√©rt felel√Ķs √°llamtitk√°rjel√∂lt a Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©rium (NGM) bemutatkoz√≥ sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°n az Orsz√°gh√°z Gobelin term√©ben 2014. j√ļnius 11-√©n. MTI Fot√≥: Bruz√°k No√©mi
R√°kossy Bal√°zs uni√≥s forr√°sok felhaszn√°l√°s√°√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r (NGM)¬†MTI Fot√≥: Bruz√°k No√©mi

R√°kossy Bal√°zs, a Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©rium eur√≥pai forr√°sok felhaszn√°l√°s√°√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°ra egy MTI k√∂zlem√©nyben jelentette be az elŇĎrel√©p√©st az √Čves Fejleszt√©si Keret m√≥dos√≠t√°s√°val kapcsolatban. Kifejtette, hogy a Gazdas√°gfejleszt√©si √©s Innov√°ci√≥s Operat√≠v Program kerete a m√≥dos√≠t√°s hat√°s√°ra 74 milli√°rd forinttal n√∂vekedett, √≠gy a teljes GINOP keret √∂ssz√©rt√©ke m√°r 2700 milli√°rd forintra r√ļg.

3 √ļj GINOP p√°ly√°zattal b√ļcs√ļzik a ny√°r

ginop_2√Ėsszesen 71 milli√°rd forint √©rt√©kben jelentetett meg a Korm√°ny 3 p√°ly√°zatot az √ļj ciklus egyik legink√°bb v√°rt operat√≠v programj√°ban, a Gazdas√°gfejleszt√©si √©s Innov√°ci√≥s Operat√≠v program (r√∂viden GINOP) berkein bel√ľl. A frissen ki√≠rt p√°ly√°zatok a v√°llalatok K+F+I tev√©kenys√©g√©nek intenzit√°s√°nak erŇĎs√≠t√©s√©re biztos√≠tanak forr√°st az uni√≥s keretekbŇĎl.

√ĖssztŇĪz: 2017 j√ļnius v√©g√©ig ki√≠rj√°k az √ļj ciklus √∂sszes p√°ly√°zat√°t

2007-2013 tanulsága: gyorsabban, hatékonyabban, idejében

csepreghy_nandor_allamtitkarCsepreghy N√°ndor a Minisztereln√∂ks√©g fejleszt√©spolitikai kommunik√°ci√≥√©rt felelŇĎs helyettes √°llamtitk√°ra √∂sszefoglalta a 2007-2013-as ciklus legfontosabb tanuls√°gait, miszerint ha 2013-ban a Minisztereln√∂ks√©g nem ny√ļl bele a rendszerbe, akkor 600-800 milli√°rd forintnyi t√°mogat√°si √∂sszegtŇĎl eshetett volna el az orsz√°g √©s a kedvezm√©nyezettek.

Szabad vállalkozási zónák sztereóban; az NGM megduplázza a keretet

euroJ√ļlius 9-√©n k√©t √ļj GINOP p√°ly√°zat is elrajtolt a GINOP-1.2.1-15 (Mikro-, kis- √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sok termel√©si kapacit√°sainak bŇĎv√≠t√©se) √©s a GINOP-1.2.2-15 (Mikro-, kis- √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sok kapacit√°sbŇĎv√≠tŇĎ beruh√°z√°sainak t√°mogat√°sa) szem√©ly√©ben. Az elŇĎbbi sz√°m√°ra 65 milli√°rd forintos, m√≠g az ut√≥bbinak 20 (val√≥j√°ban 10 + 10) milli√°rdos keret√∂sszeget √≠rtak elŇĎ. Hab√°r mindk√©t p√°ly√°zat a kapacit√°sbŇĎv√≠t√©st tartja szem elŇĎtt, a m√°sodik ‚Äď a GINOP-1.2.2-15 ‚Äď k√©t r√©szre bomlik. Itt a 20 milli√°rd forint 50%-√°t kifejezetten a szabad v√°llalkoz√°si z√≥n√°k helyzetbe hoz√°s√°ra sz√°nt√°k.

Újratervezik az GINOP pályázatok menterendjét

Karsai Tam√°s helyettes √°llamtitk√°r (forr√°s: eszak.hu)
Karsai Tam√°s helyettes √°llamtitk√°r (forr√°s: eszak.hu)

Id√©n 900 milli√°rd Ft keret√∂sszeggel fog megjelenni 70 gazdas√°gfejleszt√©si p√°ly√°zat. A rendelkez√©sre bocs√°tand√≥ keret√∂sszeg m√©rt√©ke olyan nagy, hogy szinte el√©ri a 2007-2013-k√∂z√∂tti, teljes fejleszt√©si ciklus gazdas√°gi fejleszt√©sekre sz√°nt keret√©t. √Ām ‚Äď ahogy sejteni lehetett ‚Äď sz√ľks√©ges lesz √°ttervezni a fejleszt√©si menetrendet.

Tov√°bb cs√ļszik a GINOP, m√≥dosulhat az √©ves fejleszt√©si keret

ginop_palyazat_2015_hirekAz elsŇĎ 2015-√∂s GINOP p√°ly√°zatok folyamatos cs√ļsz√°sa miatt (melyek t√ļll√©pt√©k a bŇĪv√∂s 30 napos hat√°ridŇĎt) tulajdonk√©ppen m√≥dosul a GINOP eg√©sz √©ves fejleszt√©si kerete. A 2015 √°prilis√°ra tervezett GINOP-1.2.1 (Mikro-, kis- √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sok termel√©si kapacit√°sainak bŇĎv√≠t√©se) csak j√ļnius 9-√©n jelent meg, az elŇĎre vizion√°lt 80 milli√°rd forintos keret√∂sszeg pedig 65 milli√°rdra m√≥dosult.

 

Az elsŇĎ h√°rom GINOP p√°ly√°zat √∂sszesen 90 milli√°rdot √©r KKV a szektor sz√°m√°ra

ginop_palyazat_2015_hirekAz elsŇĎ 2015-√∂s GINOP p√°ly√°zat 50%-os t√°mogat√°si intenzit√°ssal √©s 5 milli√°rd forintos keret√∂sszeggel (projektenk√©nt 1,5 milli√≥ Ft √©s 20 milli√≥ Ft k√∂z√∂tti t√°mogat√°ssal), j√ļnius 22-√©n startol! A mikro-, kis- √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sok piaci megjelen√©s√©nek t√°mogat√°s√°t c√©lz√≥ GINOP-1.3.1-15 a v√°llalkoz√°sok nemzetk√∂zi versenyk√©pess√©g√©nek jav√≠t√°s√°ra f√≥kusz√°l, illetve, hogy a magyar KKV-k mind nagyobb sz√°mban alak√≠thassanak ki k√ľlkereskedelmi kapcsolatokat, tegyenek szert k√ľlf√∂ldi √ľzleti partnerekre.

Cs√ļszik a 80 milli√°rdos GINOP 1.2.1, pedig a KKV szektor ugr√°sra k√©sz

csepreghy_nandor_ginop-1-2-1-interju_napi_gazdasag
Csepreghy N√°ndor (forras: portfolio.hu)

T√∂bbek k√∂z√∂tt a GINOP 1.2.1 p√°ly√°zati azonos√≠t√≥ alatt tervezett, “Mikro-, kis- √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°sok termel√©si kapacit√°sainak bŇĎv√≠t√©se” elnevez√©sŇĪ p√°ly√°zat is ‚Äď melynek keret√∂sszege 80 milli√°rd forint ‚Äď cs√ļszik. Csepreghy N√°ndor, a Minisztereln√∂ks√©g fejleszt√©spolitikai kommunik√°ci√≥√©rt felelŇĎs helyettes √°llamtitk√°ra a Napi Gazdas√°g sz√°m√°ra adott interj√ļj√°ban kifejtette, hogy a p√°ly√°zati felt√©telrendszerrel kapcsolatban alakult ki szakmai vita az NGM √©s a Minisztereln√∂ks√©g k√∂z√∂tt.